7 manieren om je werkplezier te verstieren

24 november 2016
wendy
Ga jij huppelend naar je werk en vol energie swingend weer naar huis? Of kost werk je meer energie dan je lief is en merk je dat jouw werkplezier langzaam aan het verdwijnen is? Ben jij in één van de valkuilen getrapt waardoor je je eigen werkplezier verstiert?
De volgende valkuilen kom ik het meeste tegen in mijn loopbaan als HR-adviseur en coach.  (En ja, ook ik ben er tijdens mijn loopbaan een paar keer met beide benen ingetrapt. In de ene valkuil wat dieper dan in de andere.)

Valkuil 1: Zonder kompas werken

Zonder eigen wijze kompas werken. Je hebt eigenlijk geen idee waarom je werkt in jouw werk (naast dat het je financiële zekerheid oplevert). Je bent er nu eenmaal ingerold of hebt er een opleiding voor gevolgd. Geen idee wat je echt leuk vindt en waar je energie van krijgt. En dan zijn ook nog eens de kernwaarden van de organisatie waarin je werkt niet kristalhelder. Dus eigenlijk dobber je doelloos rond.

Valkuil 2: Niet in het licht gaan staan

Je werkt hard, doet je werk goed en gedegen, en toch gaan de krenten in de pap telkens naar anderen. Je begrijpt er niets van: Je doet je best, lost problemen op voordat ze ontstaan en ondertussen voel je onvoldoende waardering en erkenning. Je weet best wat je wil, heb veel ideeën, maar ze zien het maar niet. Jouw onbewuste antwoord is om nog harder te gaan werken. Verwachtingen uitspreken en in het licht gaan staan is nu eenmaal niet iets wat als eerste bij jou opkomt.

Valkuil 3: De waan van de dag laten regeren

Je laat je opslurpen door de waan van de dag. Mail, telefoon en problemen oplossen hebben altijd voorrang. Het eerste wat je doet is je computer aan en je mail checken. Voor je het weet ben je twee uur verder. Voor jouw klant en collega’s ben je heel betrouwbaar en goed bereikbaar. Aan het eind van de werkweek heb je niets bereikt van wat je zelf belangrijk vindt. Het frustreert, want je bent eigenlijk alleen brandjes aan het blussen. Terwijl je je toch echt elke keer weer voorneemt om nieuwe dingen neer te zetten en vooruitgang te creëren. Als je hier maar eens tijd voor zou hebben, dan….

Valkuil 4: Vergeten om in jezelf te investeren

Je hebt een mooie opleiding gedaan en bent al een tijd aan het werk. Je hebt natuurlijk nog een cursus hier of daar gedaan om je vakgebied bij te houden, maar daar stopt het dan. Eigenlijk ben je vergeten om jezelf te inspireren en uit te dagen. Het is niet gewoon in jouw organisatie om hier tijd en geld in te steken en ook vanuit jouw verleden is het niet normaal om te investeren in jezelf. Je bent een beetje stil blijven staan in je eigen ontwikkeling, terwijl de wereld om je heen veranderd is. Je hebt veel inhoudelijke kennis en daar word je om gewaardeerd. Toch begin je er tegenaan te lopen dat je meer invloed wil uitoefenen en meer voor elkaar wil krijgen…en dan voel je het gemis.

Valkuil 5: Ten onder aan je eigen enthousiasme

Iedereen weet jou te vinden. Als jij meedoet in het project dan is één ding zeker: succes verzekerd. Op jou kan je bouwen. Je bent goed in je vak en je gaat er vol voor. Iedereen blij, behalve jij (op den duur). Want ondertussen volg jij elke keer weer iemand anders plan. Niet dat je daar geen voldoening uithaalt, want je voelt wel dat je gewaardeerd wordt. En toch knaagt het gevoel omdat je weet er zit meer in mij. Je durft geen keuzes te maken en houdt jezelf tegen om jouw eigen wijze pad te lopen.

Valkuil 6: Onder je niveau werken

Je kan meer en wil het ook wel, maar de gedachten erover alleen al zorgt voor paniek. Want voor jou is goed nooit goed genoeg en wat als je straks door de mand valt. Je maakt jezelf kleiner dan je bent. Ondertussen zucht je op zondagavond dat de maandag er weer aankomt. Tijdens de werkweek ben je minder productief dan je zou willen. Je telt de uren en minuten tot je weer naar huis mag. Je word gek van de routine in je werk en toch hou je jezelf tegen om een andere passende baan met meer uitdaging te zoeken.

Valkuil 7: Zelluf doen

Zelfstandigheid staat bij jou hoog in het vaandel. Je bent enorm betrokken bij je werk. Je stelt hoge eisen aan jezelf.  Als er iets moet gebeuren doe je het liever zelf, want vragen aan anderen kost je meer tijd dan je lief is. Dan kan je het net zo goed even zelf doen. Of je vindt het zelf een vervelend klusje om te doen, dus daar ga je zeker geen anderen mee lastig vallen. Als je ergens tegenaan loopt communiceer je pas als je de oplossing al bedacht hebt. Koste wat het kost hou jij zelf alle ballen in de lucht. Of oeps is er toch 1 aan het vallen?

Ga in gesprek

Kijk eens met een afstandje naar jezelf. Herken je bovenstaand gedrag? Kom dan in actie. Als je in je valkuil blijft zitten, vermindert het je werkplezier en op de duur kan het omslaan naar werkstress of een burn-out. Plezier in je werk levert voor jezelf en voor je werkgever veel op. Ga het gesprek aan met jezelf en je leidinggevende. Heb het lef om je eigen werkplezier te organiseren.

Wat je ook doet, stop met jezelf nog dieper de kuil in te graven. Kan je wel een extra duwtje in de rug gebruiken om uit jouw valkuil te stappen? Neem contact op dat kijk ik met je mee.

 

Schitteren in je werk
Dikkeboomweg 17 Nijmegen
06 40938104
Social media
Leuk om te connecten/volgen
Privacyverklaring
Algemene Vooraarden
BTW-nummer: NL001675508B24
Kvk-nummer: 65233263
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram