Accepteren: de ander én jezelf laten stralen

30 januari 2017
wendy

Stroomt jouw energie vaak weg?  Dikke kans dat je tegen een ja-maar oploopt van een ander of van jezelf. Ja, maar…de killer voor creativiteit en positieve energie. Hoe laat je de ander en jezelf stralen? Laat je inspireren door één van de belangrijkste uitgangspunten van improvisatie theater.

Stralen in improvisatie theater

Sinds januari volg ik een ontzettend inspirerende workshop bij Marleen Noordergraaf van Openblik Theater: Improvisatietheater met een knipoog naar het leven. Een echte aanrader om uit je comfortzone en uit je hoofd te komen door lef, speelsheid en een lach. Een heerlijke mix van luchtigheid en diepgang. En het mooie van improvisatie theater is dat het uitgangspunt altijd is dat je de ander laat stralen. Stralen start met het aanbod van je medespeler te accepteren en er niet tegenin te gaan.

Aanbod accepteren (ja-en)

Binnen improvisatie speltechnieken accepteer je altijd elkaars idee. Dit doe je door de inbreng (het aanbod) van je medespeler te accepteren en daar je eigen ideeën aan toe te voegen. (ja-en..). Dit opent een zee van mogelijkheden en je stimuleert en inspireert elkaar om je fantasie en creativiteit te laten stromen. Hierdoor laat je de ander én jezelf stralen.

Aanbod blokkeren (ja-maar)

Een ja-maar daarentegen is een blokkade en geeft de ander het gevoel niet gezien of gehoord te worden. Je blokt letterlijk de energie en de creativiteit van de ander en daardoor ook die van jezelf. Op het podium is dit direct zichtbaar: Je laat de ander in zijn hemd staan, je voelt de energie wegstromen en ook voor het publiek is dit pijnlijk merkbaar. Met het gevolg: weg leuke scene met twee stralende hoofdrolspelers.

Accepteren en stralen in het echte leven

Terug naar het echte leven. In het echte leven is het natuurlijk niet anders, alleen zijn we er ons vaak minder van bewust dat we een aanbod accepteren of blokkeren. We willen het nu eenmaal graag precies zo hebben als we van tevoren bedacht hebben en hebben onze eigen waarheden en verwachtingen. En voor je het weet ben je aan het ja-maren. Hoe kan je hier mee omgaan?

  • Let er eens op en als je merkt dat je de creativiteit blokt van een ander, gebruik dan het basisprincipe van improvisatie theater: Laat de ander stralen. Ervaar zelf de energie die er ontstaat en ervaar hoe je samen op allerlei mogelijkheden komt die eerder nog niet zichtbaar waren. Bijt af en toe op het puntje van je tong als je merkt dat je toch tegenwerpingen wilt doen. Later bij de verdere uitwerking of uitvoering van het idee is er nog ruimte genoeg om te reflecteren en te controleren.
  • Gebeurt het andersom benoem het dan luchtig: “Je zit mij gewoon te blokken!” en leg uit wat het met jou en jouw energie doet. Grote kans dat de ander zich er niet eens bewust van is.
  • Merk je dat in jullie teamoverleg de energie vaak wegstroomt, spreek met elkaar af om er een keer een stralend ja-en overleg van te maken. Ja-maar komt niet voor in jullie woordenboek tijdens dit overleg. Bij 3 x toch een ja-maar is het bingo en trakteren (of bedenk iets anders leuks samen). Als je hier voor open staat, krijg je gegarandeerd een ander overleg.

Laat jezelf stralen

Het gebeurt natuurlijk ook dat je jezelf in de weg staat om te stralen. Voordat je actie onderneemt zijn er al zoveel ja-maars in je hoofd voorbijgekomen dat je moedeloos de actie maar helemaal achterwege laat. Wordt jouw creativiteit weggejaagd door jouw ja-maar spook in je hoofd? En wil je hier mee aan de slag, neem dan contact op voor een schitter coachsessie om vriendjes te worden met jouw gedachten. Zodat je jezelf niet meer in de weg zit om te gaan stralen.

Balans in accepteren, blokkeren en grenzen stellen

Is het nodig om ja-maar nu voor eens en altijd in de ban te doen? Ik denk het niet. Als je het bewust inzet op het juiste moment is het een kwaliteit.  Berthold Gunster, grondlegger van het begrip omdenken, gaat ervan uit dat je over drie kwaliteiten moet beschikken om zelf richting en vorm te kunnen geven aan je eigen leven: ja-en (accepteren en toevoegen, handelen), nee-want (een grens kunnen stellen, dingen niet doen) en ja-maar (nadenken, reflecteren en controleren).

Straal ze én laat de ander stralen!

Schitteren in je werk
Dikkeboomweg 17 Nijmegen
06 40938104
Social media
Leuk om te connecten/volgen
Privacyverklaring
Algemene Vooraarden
BTW-nummer: NL001675508B24
Kvk-nummer: 65233263
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram