Profileren een vies woord? Tijd om te poetsen!

26 mei 2016
wendy
Hoe kan ik me beter profileren?
Deze vraag krijg ik vaker van klanten...om vervolgens een bek te trekken of ze net een zure mat hebben gegeten.
Voor hen doemt de collega op die altijd haantje de voorste is, praat als een kip zonder kop, met de ellebogen werkt en van daaruit alle aandacht naar zich toe trekt.
Heb jij van profileren ook een vies woord gemaakt en een negatief beeld?

 

Wat is profileren eigenlijk?

Als je kijkt naar de definitie van profileren is het helemaal niet vies, maar mooi en persoonlijk.

Zich pro-fi-le-ren: Een eigen karakter vertonen. Zich op een geplande manier bekend maken.

 

Het is dus niets meer en niets minder dan jezelf kenbaar maken op de manier die bij jou past met het beeld dat je van jezelf neer wil zetten.

 

Profileren vanuit kramp of jezelf kenbaar maken vanuit kracht

 

Het is de manier waarop die je tegenstaat als bij jou ook als eerste het gedrag van boven beschreven collega opdoemt. Dit gedrag noem ik profileren vanuit kramp en raad ik je niet aan. Tenzij je over wil komen als kip zonder kop of haantje de voorste. En dit beeld past bij wie je bent.

Vind jij dat je je meer moet profileren, maar krijg je daar bij voorbaat al een vieze smaak bij in je mond?

Dan helpt het om bij jezelf na te gaan welke negatieve lading jij op dit woord hebt geplakt om vervolgens het woord opnieuw voor jezelf uit te vinden. Als jij met een andere bril naar het woord kijkt, is het een stuk makkelijker om met plezier aan de slag te gaan. Met profileren op jouw manier. Profileren vanuit kracht.

Breng de frisheid terug

 

Hoe doe je dat dan profileren vanuit kracht?

Na de volgende oefening heb je in beeld hoe jij je fris en fruitig kenbaar kan gaan maken. Aan de slag en poetsen maar!

  1. Pak twee vellen papier en een aantal gekleurde stiften.
  2. Op het ene vel schrijf je in het midden het woord Profileren en op het andere vel schrijf je in het midden Jezelf kenbaar maken.
  3. Schrijf alle negatieve dingen op over het woord profileren. Wat voel je hierbij? Welk beeld roept het op? Wat doe je? Hoe doe je dat? Welke associaties krijg je?
  4. Pak dan het andere vel en doe hetzelfde met de woorden jezelf kenbaar maken. Schrijf alle positieve dingen op die in je opkomen.
  5. Bekijk beide vellen nog eens goed. Heb je alles erop gezet? Daag jezelf uit en vul aan.

Dan is het nu tijd om afscheid te gaan nemen van het voor jouw negatieve woord profileren en de positieve woorden jezelf kenbaar maken te verwelkomen.

  1. Trek nog 1 keer je zure bek, verfrommel of verscheur profileren en gooi het weg. Opgeruimd staat netjes.
  2. Geef jezelf kenbaar maken een mooie plek. Lijst het in, hang het op, maak een foto als achtergrond op je PC of mobiel. Zorg ervoor dat dit vel de komende tijd zichtbaar is voor jezelf.

De eerste stap om met plezier jezelf krachtig kenbaar te maken in jouw organisatie of in je eigen onderneming heb je hiermee gezet. 

Vind jij het lastig om ook echt te gaan doen wat je hebt opgeschreven, neem dan contact met me op voor een gratis Schitter Startgesprek. Samen kijken we wat jouw volgende stap is om te zetten.

Schitteren in je werk
Dikkeboomweg 17 Nijmegen
06 40938104
Social media
Leuk om te connecten/volgen
Privacyverklaring
Algemene Vooraarden
BTW-nummer: NL001675508B24
Kvk-nummer: 65233263
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram